Меню
media

Тук ще ви дадем някои съвети как да защитите дома си пълноценно от крадци, за да сте спокойни за вас, вашите близки и имущество. Ако досега не сте ставали жертва на кражба (на никому не пожелаваме това!), познавате поне един от вашите приятели или роднини, които вече са били обирани. Често след това престъпление жертвите купуват скъпи патрони, брави, врати, инсталират СОТ и т.н. Други дори се изнасят, защото не могат да преживеят идеята, че някой е нарушил тяхното лично пространство, навлизайки в съкровения им дома в тяхно отсъствие.

Съвети как да предпазим дома си

Всеки ден нашите майстори ключари се сблъскват с най-невероятни и различни истории. Тук обобщаваме дългогодишния им опит и ви даваме конкретни съвети как да защитите дома си от кражба. Нашият съвет е да действате предварително, да не си мислите, че това няма да ви се случи - уви, никой не е застрахован срещу такова неприятно събитие. Вземете предпазни мерки предварително, тъй като в крайна сметка това ще ви спести много нерви, главоболия и ненужни разходи по-късно.

 • Подсигурете се със стабилна врата на общия вход. Добре е да знаете, че някои от по-евтините, но модерни конфигурации наскоро – алуминиевата врата с пощенски кутии – са изключително незадоволителни, защото лесно се преодоляват от крадците. Трудно е да се наберат средства за общи разходи, ако живеете в жилищна сграда, но това ще бъде инвестиция в сигурността на всеки, а не просто един разход. Ако е възможно, инсталирайте система за управление с чипове за блока. Целта е да се сведе до минимум достъпът на външни лица до сградата.
 • При възможност назначете портиер. Има огромни жилищни блокове, кооперации и затворени квартали, където живеят стотици семейства и могат да си позволят портиер. Всяко допълнително препятствие пред потенциалните правонарушители е добре дошло. Въпросният портиер може да контролира потока на влизащите, особено полезен би бил по времето когато всички са на работа, през уикенди и по празниците, когато повечето от обитателите отсъстват. Портиерът е идеален вариант за контрол – много по-добре, отколкото всеки, който си иска, да може да го направи по всяко време. Той също е фактор, с който крадците ще трябва да се съобразяват, което може и да ги откаже от действия именно във вашия блок/кооперация.
 • Инсталирайте добро външно осветление. Ако блокът или кооперацията са тъмни (и пространството около тях), те ще привлекат не само крадците, но и всеки друг криминален елемент. Подходящото улично осветление на входа или просто фотоклетка е друго препятствие, което ще спре някои от престъпниците.
 • Изпразвайте редовно пощенската си кутия. Някои от тези съвети може да звучат странно или като че ли са взети от филми, но те са плод на реалността и никой не би трябвало да мисли, че те са неща, които няма да им се случат. Пощенската кутия е безценен източник на лична информация и такава за вас и за вашето семейство. Сметките, писмата от банките, картички и др., съдържат много от вашите данни, а по тях крадците могат да си направят изводи за размера на домакинството, за доходите ви, за материалното ви положение, за интересите и т.н. Винаги изпразвайте кутията, защото ако тя прелива, това може да е знак, че отсъствате от дома за по-дълго време, което не е никак желателно. Ако имате съседи, на които можете да се доверите, дайте им ключ от пощенската ви кутия с идея те да я изпразват през определен период от време. Абсолютно задължително е никога да не оставяте впечатлението у другите (освен у близките и евентуално въпросните съседи, естествено), че отсъствате за дълго време.
 • Запознайте се със съседите. Наложително е да познавате съседите си поне на етажа, тези близо до вас или на отсрещната улица, при условие, че живеете в къща. Добре е да имате представа какво правят, колко можете да разчитате на тях, кога се връщат от работа, за семействата им и.н. Те живеят най-близо до вас и могат да ви предупредят за подозрителни лица или дори да предотвратят кражба във вашия дом. Те също могат да понаглеждат жилището ви във ваше отсъствие, да влизат, да светват или изгасват светлините от време на време, когато сте далеч от дълго време, с цел имитиране на присъствие и т.н.
 • Не споделяйте важна за вас информация с непознати. Рискът, от една страна, се крие в социалните мрежи. Никога не можеш да бъдеш сигурен, че някои от вашите стотици т. нар. приятели във фейсбук например няма да използват умишлено или дори без да искат да споделят с някого, че сте на романтично едномесечно пътуване. Ежедневното качване на снимки от отдалечени места е чудесна информация за крадците, че не сте вкъщи. Също така при разговори с непознати избягвайте да казвате колко време ще отсъствате, къде живеете и т.н., защото това може да ви направи лоша услуга. Днес, когато информацията за вас е навсякъде, колкото по-малко кажете на другите, толкова по-убедени ще бъдете за неприкосновеността на вашия дом.
 • Мислете, когато изхвърляте боклука. Тук не става въпрос за битовите отпадъци, а за сметките и най-вече за по-големите опаковки – когато хвърлите кутията от новия си скъп телевизор или компютър в най-близката боклукджийска кофа, човек, който не искате, може да разбере за вашата скъпа покупка. Той може да не се интересува от точно тези стоки, но ще придобие представа за стандарта ви, което стана на въпрос, не е крайно препоръчително. И тук стигаме до следващия съвет.
 • Не демонстрирайте излишно благосъстояние. Нормално е човек да иска да изтъкне себе си, своя стандарт или успех, но се замислете, че така ставате обект не само на завист, но и на нездрав интерес. Поне, ако ще го правите, оборудвайте се с най-стабилните възможни заключващи механизми и надеждна входна врата. 
 • Монтирайте стабилна входна врата. Изберете хубава, масивна, метална врата. Разнообразието от врати днес е огромно, вкл.ю и в нашия онлайн магазин. Уверете се, че е добре монтирана, за която можете да използвате услугите на нашите квалифицирани майстори ключари. Металните врати могат да бъдат облицовани с дървени панели, които ще допринесат за звукоизолацията и топлоизолацията на вашия дом.
 • Вземете стабилни заключващи механизми. Това е едно от най-важните неща, които трябва да направите. Инвестирайте в стабилна брава, патрон, допълнително заключване и това ще ви гарантира сигурност и дълготрайно спокойствие. 
 • Хубава секретна брава. В нашия онлайн магазин предлагаме огромно разнообразие от секретни брави. Това, което е характерно за тях, е, че те не функционират сами без секретен патрон. В България касовите брави са все още много популярни, но вече не са толкова сигурни, а и крадците отдавна са намерили начин да ги преодолеят. В секретните патрони обаче производителите на системи за сигурност инвестират все повече и повече средства и постоянно разработват патенти, което прави секретните патрони много по-сигурни, особено когато действат в комплект със стабилни патрони.
 • Хубав патрон. Имате стабилна врата, сигурна секретна брава, но няма да има много смисъл, ако сте оборудвани с евтин китайски патрон. Крадците ги издърпват бързо, пробиват ги и ги преодоляват безпроблемно. В нашия ключарски център в Гео Милев и Сливница се предлагат много видове секретни патрони, някои от които са високотехнологични на австрийската фирма EVVA, а други като тези на Mauer са оборудвани с технологията Red Line. На патрона има червена линия, по която патронът ще се счупи в момента, в който върху него ще се окаже насилственото действие – опит за счупване, пробиване и т.н. След това собственикът ще може да отключи бравата без проблеми, използвайки собствения си ключ.
 • Монтирайте стабилна допълнителна брава. Допълнителната брава ще ви осигури още една стабилна заключваща точка, нейните шипове ще влязат дълбоко в рамката на касата и това напълно ще отхвърли потенциалните крадци. Допълнителната брава Gerda, за която е известно, е много правилен избор за пълноценна защита на жилището. Комбинацията от солидна метална врата, хубава секретна брава и патрон, както и допълнителна брава е гаранция, че във вашия дом няма начин да проникне крадец, освен ако не разполага с много време. Инсталирането на допълнителната брава изисква много опит и знания, които нашите майстори ключари в Гео Милев и Сливница имат.
 • Снабдете се с аксесоари за заключване. Те не са скъпи, но в някои случаи са много необходими, особено ако живеете на долните или на последния етаж.
 • Много от нас не се замислят колко лесно е да се проникне през прозореца като се компрометира дограмата на балконската врата или прозореца, особено ако живеете на първия, втория или дори на последния етаж. Само една отвертка е достатъмна, за да се проникне във вашия дом, без да останат видими следи и или да се вдига шум. Например, райберите за дограма са надеждни, особено ако се постави повече от един такъв. Тези райбери не са просто огънато парче метал – има специални такива, които се въртят на 180 градуса и са предназначени за рамки на прозорци и на балконски врати.
 • Механизмите за заключване са най-невралгичната точка на всяка една врата, но това важи и за нейните панти. Съществува опасност стабилната, привидно надеждна врата, да бъде извадена лесно като се преодолеят пантите й. За да не се случи това, съществуват шипове за панти, които не само предотвратяват кражбата с взлом, но и укрепват цялата структура и улесняват по-лесното функциониране на вратата.
 • Резето няма да спре крадеца, но поне ще го информира, че вътре има някой, което може да бъде от решаващо значение за вашата безопасност.
 • Монтирайте решетки, ако сте на долния или на последния етаж. Решетките на терасата и прозорците са задължителни не само за първия или втория етаж, но ако сте и на последния. Крадците често минават през покрива и ограбват апартаментите точно от последния етаж. Може и да е грозно, да ви закрива гледката, но дали бихте били спокойни, ако всеки може да се качи лесно на балкона ви?
 • Инсталирайте си алармена система. Ако е възможно, може да инсталирате алармена система. Това е средство за допълнителна сигурност, но не трябва да бъде единствената. Тя трябва да е снабдена със здрава метална врата и да отговаря на другите изисквания за сигурност, изброени дотук. Една от най-сигурните системи за сигурност е, ако имате две врати, една от външната страна на касата, оборудвана с алармена система. Това ви дава сто процента увереност, че престъпникът дори няма и да помисли да влиза във вашия апартамент. 
 • Използвайте някои трикове. Естествено, няма гаранция, че крадците ще се заблуждават, но няма да ви струва много да опитате. Не трябва да забравяме, че колкото и лесно да проникват в домовете на хората, толкова лесно и лесно те се отказват, ако усещат повече трудности по пътя или могат да бъдат разкрити и заловени. Шпионката е задължителен елемент за всяка врата и ако все още нямате такава - си поставете. Може да мислите за такава с широкоъгълна оптика или дори цифрова, която ще заснема всички, които ви търсят във ваша отсъствие. Винаги можете да помислите за някакъв стикер, с изображение на лошо куче или на фирма за сигурност.

Още ценни съвети за вашата сигурност

При напускане на жилището винаги заключвайте вратите към балкона и прозорците. Също така се оборудвайте с плътни завеси – не е необходимо всички да знаят и да виждат какво се случва във вашия дом. Ако имате добри отношения със съседите, можете да ги помолите да ви вземат пощата, да светнат и да изключат светлините понякога вечер. Същото може да се направи и от близък роднина или приятел, който идва например да полее цветята, докато сте на почивка. Опцията също така е да оставите включени радио, така че да изглежда, че има някой в дома или в къщата. 

Задължително сменете патрона когато влизате под наем или в нов апартамент. Надали искате собственикът на сградата или предишните наематели, или хазяинът да имат ключ за вашия апартамент. Има много жилища, които се обслужват от фирми и само представете си колко хора биха имали възможност да влязат в жилището ви, ако желаят. Също така не е задължително именно бившите наематели например да са виновни – копие на ключа може да е направил техен познат, приятели на децата им т. н. Така че е абсолютно задължително в момента, в който се нанесете във вашия нов дом, да смените патрона. После при напускане, естествено, може спокойно да върнете стария и да си вземете новия.

Съвети за безопасност когато живеете в къща

Животът в къща има огромни предимства, но един от недостатъците е по-слабата й сигурност, особено ако тя е на по-отдалечено място. Освен вратите, решетките и охранителните системи, не е лошо да се внимава и за това, което правите в двора – всичко може да послужи на крадците да придобият важна за тях информация. Няма начин, например, през зимата да не забележат, че по двора няма следи от обувки или че снегът не е разринат – това е знак, че може и да сте изчезнали. Ето защо трябва да поискате от съседите или роднините да го направят поне веднъж във вашето отсъствие. Календарите също не се допускат на видно място. Несменената дълго дата може да означава, че отсъствате от отдавна.

Ето още някои съвети от практиката на нашите майстори ключари:

 • Не съхранявайте ценности и пари в дома си или поне го правете в здрав и масивен сейф.
 • Не отваряйте на случайни търговци, представители на фондации и други. Някои път те или събират информация или проверяват в кои часове отсъствате от вас.
 • Помислете за сключването на застраховка - тя няма да възпрепятства крадците, но ще ви помогне финансово по-късно.
 • Не се обаждайте на случайни телефони (включително на автоключари ), които сте намерили на подхвърлени визитни картички и които нямат допълнителен контакт, адрес, работно време и др.
 • Не звънете на телефони, които сте намерили в сайтове, които нямат изброените допълнителни данни.
 • Информирайте се предварително за цената на ключарска услуга, ако ще ползвате такава. Ако получите твърде снизходителен отговор или усетите некомпетентност, може да сте грешили в избора на фирма.
 • Когато използвате услугите на авариен ключар, пристигането му се таксува. Ако живеете например в район Гео Милев или Слатина, може би трябва да бъдете нащрек, ако някой ви каже, че ще дойде безплатно от Люлин.
 • Когато правите копие на ключ, имайте предвид кое ключарско ателие да посетите. Няма нищо лошо в подкрепата на местните занаятчии в квартала, но как можете да сте сигурни, че са верни? В такива случаи е най-добре да използвате препоръките на вашите съседи и приятели.
 • Дали ключарите, които идват при вас, са истински, можете да разберете по фирмените им дрехи, визитни картички, брандираните им автомобили, сертификати и т.н.
 •    Ако спешно се нуждаете от авариен автоключар (например, ако сте счупили ключа или е повредена ключалката на автомобила и т.н.), е задължително той да ви поиска документа за превозното средство както и вашата лична карта, за да се увери, че вие сте собственикът.

Не бъдете от онези, които си мислят, че неприятностите ще ги подминават винаги. Винаги е по-добре да сте крачка напред и да инвестирате предварително във вашата сигурност, отколкото впоследствие да изхарчите повече пари, за да покривате щетите.  Бъдете предвидливи и започнете с изпълнението на някои от посочените съвети. Винаги може да ни потърсите за консултация на тел. 0879 900 300 или за неотложна ключарска, автоключарска помощ или за планирани ремонтни услуги.


Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*