Обучение на автоключ

Харчим за какво ли не – за прескъпи автомобили, дрехи, бяла и черна техника, за образование, за екскурзии, дрехи, скъпи и евтини ресторанти и мн. др. Освен това сме склонно да отлагаме важните решения, които касаят нашето бъдеще и често сигурност, защото, виждате ли – „това няма да се случи на мен”. В домовете ни е пълно с мебели и скъпа техника за десетки хиляди левове, а входната врата е от талашит или с китайски патрон, който може да се разбие за секунди. Мислим по-често затова как да направим дома си по-луксозен, но не и по-сигурен.

Може би именно сега е моментът, в който да вземете важно решение за сигурността на Вашия дом, близки и имущество. Ако Вашата брава е касова (не разполага с патрон, който използвате, за да вкарате ключа си за отключване и заключване), помислете дали да не смените (преработите) изцяло Вашата заключваща система – от касова със секретна.

Това е и една от най-основните и сложни ключарски услуги, които предлагаме в нашия ключарски център в гео Милев и Сливница – да преработим Вашата система за заключване от касова в секретна. Не отлагайте това решение, ако искате да сте спокойни, че Вашето жилище е добре защитено.

Недостатъците на касовата брава

Касовата брава не се нуждае от патрон, който да извършва задвижването на механизма, а го извършва сама. Дълги години тя е най-предпочитаният вариант у нас, защото по принцип касовите брави се славят с това, че са много здрави, а и крайната цена на една наистина хубава такава е малко по-ниска от комбинацията здрави секретни брава+патрон.

Основният проблем обаче на касовата брава е, че ако сте оборудвани с такава, може да сте сигурни, че Вашето жилище ще е по-податливо на опити за проникване от страна на крадци. Те отдавна са изнамерили начини, по които преодоляват тези системи, които на пръв поглед изглеждат стабилни и много здрави. Дори най-големите „професионалисти” от тях са способни да проникнат зад врата, оборудвана с такава брава за минути. Естествено, производителите на такъв вид системи за заключване не стоят със скръстени ръце и постоянно се опитват да ги подобряват, но дейността им е ограничена от факта, че те реално развиват само един единствен механизъм (касовата брава), който отдавна се е доказал като компрометиран, докато при секретните такива, те влагат усилия в подобрението и на патрона, и на защитата за него (бронировката) и т.н.

Друг основен недостатък, за който въобще често не ни и хрумва, че ключове за въпросните касови брави може да направите във всяко едно ключарско ателие. Те не разполагат със защити или с документи (паспорт или лична карта), които съдържат информация за секретната брава и позволяват копиране само от собственика при предоставянето ѝ, и то единствено в оторизиран ключарски център (каквито са всички на SOS Locksmith). За всички тези недостатъци и проблеми обаче има решение и то не е сложно – да се оборудвате със секретна брава и секретни елементи, а ако притежавате вече касова такава – да преработите заключващата си система от касова към секретна.

Предимствата на секретната брава

Секретната брава не може да съществува самостоятелно, тя винаги върви в комплект с патрон, което разширява изключително много Вашите възможност за избор. Патронът е именно този, който извършва отключването и заключването на бравата, чрез завъртането на секретния ключ. Това е една от причините секретният заключващ механизъм да е доста по-надежден от касовия – производителите на системи за сигурност, освен в бравите, инвестират постоянно средства в развитието на патроните и тяхната защита.

На пазара (вкл. в нашия онлайн магазин и на място в центъра ни) се предлагат най-високотехнологични видове патрони – например австрийските от марката EVVA няма как да бъдат измъкнати, счупени и въобще преодолени, други на финландската компания Assa Abloy не притежават каквито и да е било пружини в структурата си, и това ги прави изключително надеждни не само срещу опити за взлом, но и срещу неблагоприятни атмосферни условия. Съществуват и такива, които ще се счупят по ширина (т. нар. „Red Line” технология), ако се опитате да ги измъкнете или проникнете неправомерно. Така те ще блокират механизма, но впоследствие собственикът ще може да си отвори със собствения ключ. Производителите на секретни механизми – брави и патрони, инвестират непрестанно в тяхното усъвършенстване, внедряват специални защити против шперцове, използват магнити и всякакви високи технологии, докато при касовите брави подобренията са крайно лимитирани и отдавна изчерпали се във времето.

Един от аргументите против използването на секретна брава и патрон е, че тази комбинация би струвала по-скъпо от касовата такава. Освен че често „евтиното често излиза скъпо”, немаловажен аргумент против това убеждение е, че докато при секретния механизъм след повреда или дълга употреба можем да сменим или само бравата или патрона, то при секретната тази опция се предлага в ограничен мащаб, само при най-скъпите маркови брави, където имаме възможността да подменим определена част. В общия случай (какъвто е в България, защото тук преобладават старите касови брави) при разваляне на касовата брава ще ни се наложи да сменим цялата.

Не са за подценяване и възможностите, които не предоставя секретна система за заключване за допълнителна защита. Бронировката е капачка, изработена от здрав метал, която предпазва Вашия патрон от това той да бъде изтръгнат, усукан и въобще преодолян чрез взломни действия. Бронировките естествено са нещо повече и от това – има високотехнологични такива, които са с вградени допълнителна ключалка или такива, които биха задействали аларма, ако се опитате да посегнете върху тях или въобще върху заключващия механизъм.Дотук вече е ясно, че касовата брава е морално остаряла и ненадеждна за сметка на секретната такава. Как обаче да подменим старата си касова брава, ако разполагаме такава?

Дотук вече е ясно, че касовата брава е морално остаряла и ненадеждна за сметка на секретната такава. Как обаче да подменим старата си касова брава, ако разполагаме такава?

Преработване на системата за заключване

След като сте се убедили, че това е най-сигурният за Вас вариант, отделете финанси и малко време. На място ще дойде наш консултант, който ще направи необходимите измервания на Вашата врата и на мястото, на което ще се монтира секретната брава. Той ще Ви отговори изчерпателно на всички въпроси и предложи варианти, съобразени с Вашите изисквания и бюджет. Комбинациите са много – ще Ви предоставим оптималната от секретна брава, патрон и защита за него (бронировка). След това ще ни трябват няколко часа (някой път става и доста по-бързо, в зависимост от вратата, разположението, избраните механизми и т.н.), за да преработим системата Ви за заключване. Монтажът е от изключително значение за правилното и дългогодишно функциониране на всяка една заключваща система, така че е много важно да се доверите на професионалистите от центъра в Гео Милев и Сливница. Монтажът ще извършим в най-удобното за Вас време,вкл. и уикенда или на празник, само е хубаво да имате предвид, че ще бъде съпроводен с много шум, характерен за всички сериозни ремонтни дейности. После обаче може да сте сигурни, че по Вашата брава или каса няма да останат никакви следи.

За да постигнете максималната защитна за Вашия дом, Ви съветваме да монтирате и допълнителна брава тип Gerda. Продуктите на тази полска компания се славят като абсолютно непробиваеми. Така че наведнъж Вие може да гарантирате Вашата сигурност за десетилетия напред.

Тук е мястото да допълним, че за да извършим тази подмяна, а и за всички други дейности, свързани с ремонтирането на система за заключване, ще ни е необходимо да ни предоставите освен документ за самоличност, но и такъв, удостоверяващ, че Вие именно сте собственикът на жилището, където се извършва ремонтът. В онлайн магазина на SOS Locksmith в Гео Милев и Сливница разполагаме с богато разнообразие от системи за заключване. По телефона можем да Ви консултираме относно най-удачната за Вас комбинация от секретен патрон, брава и евентуално бронировка, които да монтираме на мястото на Вашата вече остаряла система за заключване. В рамките на Вашия бюджет може да направим комбинация от различни елементи по качество и цена, като крайният резултат винаги ще е по-надежден от касовата брава. След време може да подмените единствено патрона или секретната брава, ако искате по-високотехнологични или не действат толкова добре.