Обучение на автоключ

В ключарския и автоключарски център на SOS Locksmith в Гео Милев и Сливница извършваме и услугата „изключване на имобилайзер”, известна също и като Immo Off. В кои случаи обаче се налага неговото изключване и какво всъщност е имобилайзера.

Какво е имобилайзерът

Когато се наложи да си направите нов ключ, се налага той да бъде синхронизиран, тоест обучен, за да го разпознава Вашия автомобил. Нашият съвет е да имате дубликат, защото ако притежавате само един такъв, при загуба, кражба или счупване, разходите по направата на нов ще са по-големи, отколкото просто ако донесете оригинала в нашия център и ние нарежем нов ключ и впоследствие го обучим. Също така, ако държите дубликата на удобно за Вас място или при приятели или роднини, това би Ви спестило доста евентуални разправии, ако Ви потрябва.

Ако трябва да го обясним само с няколко думи, това ще бъдат – електронна защита срещу кражба на автомобила. Той се активира след използването на Вашия автоключ и предназначението му е да предотврати непозволено стартиране на двигателя на превозното средство. Имобилайзерът навлиза масово в употреба в средата на 90-те (при европейските коли. При американските това се случва няколко години по-късно). Преди това крадците успяват сравнително лесно да подкарат всяко превозно средство след като пробият ключалката.

Ето кои са съставните му части:

 • Чип (транспондер).

  Намира се в ключа на автомобила. Той има уникален код, като същият е програмиран и в блока за управление на превозното средство. Така е синхронизиран и предназначен за употреба единствено за Вашия автомобил.

 • Блок за управление.

  Функцията му е да сверява информацията, въведена в паметта на компютъра (ECU) с данните, постъпващи когато завъртвате ключа. Ако те не съвпадат, двигателят няма да успее да запали.

 • Електромагнитно реле.

  Навсякъде релето има една и съща функция – да прекъсва електричеството. Тук той прави това с електроподаването във Вашето превозно средство.

Мястото на имобилайзера е различно според модела и марката на Вашия автомобил. При VW например е в кутийка, която е разположена до таблото на превозното средство. При Nissan и Opel е разположен на контактния ключ, при Seat, Audi и други марки е вграден в таблото и в компютъра за управление.

Как функционира имобилайзерът

Когато завъртите ключа, той подава високочестотен сигнал към антената, която е нещо като бобина и е монтирана на контактния ключ на превозното средство. Сигналът захранва чипа (транспондера), който се намира в ключа. Той после от своя страна излъчва въпросния код към блока за управление. Двигателят стартира чак след сверяване на цялата информация и едва когато тя съвпада.

Ако неоторизирано лице се опита да стартира двигателя с необучен ключ към конкретното превозно средство или с такъв, който не притежава чип (транспондер), то тогава двигателят може и да запали за няколко секунди, но после ще изгасне и на авто таблото ще се появи индикатор. При определени марки автомобил като например Ford цялата ел. връзка се разпада още преди стартера и тогава двигателят въобще не запалва.

Както се убеждавате от написаното дотук е сложен софтуерен процес на електронна комуникация между частите, съставящи имобилайзера, и е доста трудно той да бъде преодолян от неспециалисти, които нямат специалната техника за това. При такива опити това би могло да доведе до големи повреди като например да се изтрие цялата информация в компютъра на автомобила (ECU) или кутията на имобилайзера.

Длъжни сме да ви информираме, че при повреда, да се премахне имобилайзера далеч не е толкова просто, колкото ще се опитат да Ви убедят по форуми и блогове. Изключването му (Immo Off) е сложен процес, който дори е неосъществим при някои марки автомобили.

Какви проблеми създава имобилайзерът

Най-честите оплаквания, които получаваме в нашето автоключарско ателие, са от типа. „Двигателят пали и гасне”, „Стартерът превърта, но двигателят не запалва”, „Няма никакъв стартер и на таблото мига индикатор за изключване на имобилайзера”. Причините може да са най-разнообразни. Ето някои от тях:

 • Софтуерен проблем или дефект на имобилайзера;
 • Проблеми със стартера;
 • Изхабен или слаб акумулатор;
 • Скъсан ремък;
 • Изгорели предпазители;
 • Неработещи дюзи.

При всички изброени проблеми при първия ще се наложи да потърсите професионалната помощ на автомонтьори или електротехници. Те трябва да направят диагностика на превозното средство, защото често признаците и индикаторите може да са подвеждащи. В първите два случаи обаче се налага да се изключи имобилайзерът. При втория проблем – когато се загуби връзката между него и ключа (често това се дължи на отслабнал акумулатор) не се налага неговото изключване, а само програмиране на ключовете, с което те наново да припознаят автомобила.

Как изключваме имобилайзера

Това се осъществява софтуерно чрез препрограмиране на определен модул или едновременно на два – това зависи от годината на производство и от модела на автомобила. Друг вариант е на превозното средство да се монтира емулатор. За да решат обаче нашите майстори автоключари кой е най-подходящият за Вас подход е необходимо или на място, или по телефона да диагностицираме проблема. Ако ни звъннете, ще ни трябва информация за годината на производство, модела на таблото и вида на компютъра, затова е най-добре това да се случи на място.

За препрограмирането обаче на даден модул ще е необходимо да ни предоставите достъп до автомобила и бордовия компютър, защото ще се нуждаем от PIN кода му. Ние притежаваме необходимия софтуер, с който да получим тази информация, без да се налага (както се случва понякога) да се свързвате с производителя или дилъра на марката.

Ето кои марки и модели автомобили, които според опита на автоключарите в центровете на SOS Locskmith, най-често имат проблеми с имобилайзера.

 • BMW Е34, BMW E38, BMW E39
 • Всички модели Alfa Romeo
 • FIAT Bravo, FIAT Marea, FIAT Punto, FIAT Stilo
 • Nissan Almera Tino, Nissan Terrano, Nissan Primera
 • Citroen Jumper, Citroen Xsara Picasso, Citroen Relay, Citroen Saxo, Citroen Xantia
 • Ford Galaxy
 • Mercedes A-class, Mercedes Sprinter, Mercedes Vito
 • При колите с дизелов двигател за Opel Combo, Opel Omega, Opel Tigra, Opel Vectra, Opel Zafira.
 • Peugeot Boxer
 • Всички видове Seat Alhambra, Seat Arosa, Seat Alhambra, Seat Arosa, Seat Cordoba, Seat Ibiza, Seat Cordoba
 • Volkswagen Bora, Volkswagen LT, Volkswagen Sharan, Volkswagen Caddy, Volkswagen EOS, Volkswagen Golf 3, Golf 4, Volkswagen VW Passat, Volkswagen Polo

Как действаме при загубата на автоключ

В общия случай вариантите са два: Звъните на производителя, откъдето ще Ви доставят нов ключ, който после трябва да обучен на място в техен оторизиран сервиз. Не стига, че ключът ще пътува няколко седмици към Вас, но и ще се наложи да закарате колата (чест с автовоз) до въпросния сервиз. Има ситуации, в които ще трябва да смените имобилайзера, така че сами преценете в края на краищата колко би струвало и какво време би Ви отнело това решение.

Другият вариант е да се свържете с нас в момента, в които имате или заподозрете, че имате проблем с имобилайзера. При Вас ще дойде наш майстор автоключар и на място ще обучи ключ и нов чип. Ще демонтираме ключалката, ще я пренаредим, ще обучим новия ключ и адаптираме чипа (транспондера) на място със специален софтуер с имобилайзера, таблото или компютъра. За някои автомобили може да се наложи да демонтираме кутията на имобилайзера в автомобила, това трябва да бъде извършено в автоключарския ни център. После ще монтираме всичко отново на място.

Винаги може да разчитате на експресната помощ на нашите аварийни автоключари в SOS Locksmith Лозенец – до половин час те ще бъдат при Вас и ще Ви окажат съдействие независимо от Вашия проблем.