Програмиране на транспондер

Транспондерът представлява чип, в които има закодирана уникална информация, и се намира в автокутийката на Вашето превозното средство. Той трябва да бъде програмиран, за да се синхронизира към Вашия автомобил. Този процес иска наличието на специални софтуер и хардуер, каквито ние в ключарския център на SOS Locksmith в Гео Милев и Сливница притежаваме. Не на последно място се изискват и много познания и опит, каквито нашите майстори автоключари също имат.

Какво представлява транспондерът

Това е интегрална схема, неразривна част от системата за сигурно на автомобила, която е вградена в контактния ключ. При ситуация, в която колата не разпознае транспондера, двигателят няма да стартира. Може и да си мислите, че Вашите автоключове не разполагат с транспондери, дори и да не ги видите при отваряне, но имайте предвид, че всички европейски коли (произведени след 1995 г.) имат такива.

Какво налага внедряването на транспондерите? Когато през 1993 г. в Европа са откраднати близо над 1 млн. автомобили, това принуждава застрахователите и производителите на коли да потърсят решения за сигурността им и бързо да разработят и внедрят нови системи за сигурност в производствените линии. Тогава в Германия започва проект, в който немската авто индустрия и застрахователната компания Allianz Insurance Group обединяват сили и като резултат стартира внедряването на имобилайзери и транспондери във всички превозни средства. Резултатите не закъсняват – престъпленията спадат и скоро след нова другите държави на Стария континент започват да произвеждат коли с вградени имобилайзери и транспондери.

Имобилайзерът разполага с уникален код, който няма как да бъде възпроизведен без да сте в контакт с превозното средство и без да разполагате с необходимите хардуер и софтуер за извършване на тази дейност. Чипът от автоключа изпраща сигнал до бобината, която се намира в контактния ключ, която от своя страна препраща код до имобилайзера, който препраща информацията до компютъра и чак тогава може да се извърши запалването. Този процес се извършва мигновено и гарантира повече сигурност на автомобилите – ако по веригата някой процес се прекъсне, няма да успеете да го подкарате.

Транспондери – видове

Те се различават по вида на кодирането на информация в тях. Делят се на такива с код, който е:

  • Фиксиран.

    По името му ща разберете, че този код е постоянна непроменяща се величина. Ако чипът на Вашия автомобил е с такъв код (това зависи от модела и марката му) ще го копираме от автоключа Ви в нашия ключарски център дори без наличието на Вашия автомобил.

  • Криптиран.

    В тази ситуация ще ни е необходимо да ни предоставите достъп до таблото на превозното средство, за да можем да извлечем информация.

  • Плаващ.

    Основното при него е, че се променя постоянно – с цел по-голяма сигурност и невъзможност системата да бъде хакната. Този чип се използва при някои от по-луксозните марки превозни средства. Това обаче няма да ни попречи ние да извършим програмирането, защото разполагаме с всички необходими софтуер и хардуер за целта.

Кога се налага програмирането на транспондера

Една от причините е когато в автокутийката проникнат прах и влага. Това води до разваляне на чипа и налага да закупите нов такъв. В онлайн магазина ни продаваме най-различни транспондери, които впоследствие ще синхронизираме за работа към вашето превозно средство.

Има ситуации, когато чипът загубва връзка с автомобила поради повреда или заради изтощен акумулатор. Тогава се налага отново да изградим връзката, за да успее двигателят да запали. Когато има повреда върху таблото светва индикатор – ключ на фона на кола или катинар. При закупуването на нов автоключ, програмирането на транспондера също е задължителен процес така, както е обучението на автоключа.

Във всяка една ситуация може да сте сигурни, че наш авариен ключар ще бъде на посочения от Вас адрес, ако имате проблем с Вашия транспондер. В повечето случаи ще ни трябва достъп до управлението на автомобила, за да извлечем, синхронизираме необходимата информация и програмираме вашия транспондер.