Обучение на автоключ

Изваждането на счупени ключове от заключващите механизми (брава или патрон) на вашата врата често е дейност, с която се заемам сами, без да имаме необходимите опит, познания или пък инструменти. Така нерядко нанасяме щети, разглобяваме бравата и т.н. и в края на краищата пак се налага да ползваме аварийни ключари, но след като сме загубили нерви и време. Понякога с необмислени действия могат да бъдат още допълнителни щети, така че Ви съветваме – при счупен ключ да звъннете в нашия ключарски център и авариен ключар ще бъде на посочения адрес до половин час. Кои обаче са най-честите причини, които биха довели до това неприятно събитие? Богата практика на нашите професионални ключари е показала, че бихме могли да изведем две основни причини за счупване:

  • По естествени причини

    Ключът, подобно на всички други механизми, се износва, захабява, може да се изкриви след дълги години употреба. В заключващите елементи на бравата и патрона навлизат прах, влага и боклуци, които с течение на времето затрудняват действието им и често, за да компенсираме това, ние сме склонно да прилагаме повече сила и натиск при боравенето с тях, което рано или късно може да доведе до счупването на ключа. Затова е най-добре когато усетите, че патрона или бравата не функционират толкова гладко както досега, да вземете мерки.

  • При външна намеса или неправилна употреба.

    Склонни сме дълго време да отлагаме решението на някакъв проблем до момента, в който това ще ни коства повече усилия, нерви и понякога пари. Затова действаме с вече дефектирал ключ, което може да доведе до неговото счупване. Друга ситуация е да го счупим при неправилни или повече превъртания. Това може да стане и когато сме нервни, бързаме или дори при наличието на друг ключ от другата страна на бравата.

Следват няколко съвета, които бихте могли да ползвате, ако счупите ключа си и парче от него остане в ключалката. Може да пробвате това, особено ако сте вътрешната страна на вратата и притежавате необходимите инструменти. Внимавайте все пак да не нанесете повече вреда, отколкото полза – ако не сте сигурни в себе си потърсете ни и наш авариен ключар ще се справи бързо с проблема.

  • Ако парчето е по-голямо и го виждате, пробвайте с клещи да издърпате счупената част. Ако не може да го захванете, опитайте да го приплъзнете, като използвате тънка пинсета или подходящ инструмент.

  • Ако счупената част е заседнала здраво, бихте могли да използвате масло, за да я размърдате. Ако вътре е останало много малко парче, то тогава опитайте да пъхнете отново остатъка от здравия ключ и внимателно да измъкнете целия.

Не се опитвайте да разглобявате вратата, да включвате инструменти, да пробивате патрона и всякакви други дейности, с които са пълни форумите и блоговете и където „разбирачи” и „баш майстори” ще Ви дадат съвети и ще Ви кажат колко просто е това. Опитайте да измъкнете парчето и ако не става, оставате тази дейност на наш колега, който ще бъде на посочения от Вас адрес до половин час в рамките на цяла София.